Włochy potwierdziły światowy prymat osiągając 54,8 mln mln hl, przed Francją (49,1 mln) i Hiszpanią (44,4 mln). W niektórych krajach europejskich pogoda była nieco gorsza. W Portugalii plaga pleśni zaszkodziła zbiorom w 2017 r., ale osiągnięte mimo tego 6,1 mln hl w 2018 r. było lepszym wynikiem od średniej z ostatnich 5 lat. Winiarze w Grecji i Bułgarii mieli gorszy rok, uzyskali odpowiednio 2,2 mln i 1 mln hl.
Bilans w obu Amerykach jest raczej dobry. W Stanach wytłoczono 23,9 mln hl wina, bez soku i moszczu, o 500 tys. hl więcej niż w 2017 r. Argentyna osiągnęła poprawę o 2,7 mln do 14,5 mln hl, Chile jeszcze lepiej, o 3,4 mln do 12,9 mln hl, natomiast w Brazylii nastąpił spadek do 3,1 mln hl.
W RPA produkcja wina zmalała o 1,4 mln do 9,5 mln hl z powodu przewlekłej suszy, Australia osiągnęła stabilizację na poziomie 12,9 mln hl, a Nowa Zelandia poprawiła wynik o 200 tys. do 3 mln hl. Z dostępnych danych dotyczących Chin wynika, że wyprodukowano tam o 2,34 mln mniej — 9,3 mln hl.
Światowe spożycie ustabilizowało się na poziomie 246 mln hl po 246,7 mln hl w 2017 r. głównie z powodu mniejszego popytu w Chinach i W. Brytanii. Spożycie w Chinach liczone łącznie jako produkcja, import i eksport zmalało o 6,6 proc. do 16 mln hl. Amerykanie będący największymi amatorami win od 2011 r. wypili 33 mln hl (hektolitr to 133 butelki), o 1,1 proc. więcej niż w 2017 r. Ameryka Płd. zanotowała lekki spadek spożycia, poza Brazylią, gdzie wypito bez zmiany 3,6 mln hl. W większości krajów europejskich rynek był stabilny, poza Hiszpanią, gdzie nastąpił trzeci kolejny wzrost do 10,7 mln hl. W Portugalii kupiono 5,5 mln hl wina, w Rumunii 4,5 mln i na Węgrzech 2,4 mln hl.